Housky a rohlíky

Loupáky

 

 

3 hrnky polohrubé mouky (1/4 litru ), 1 žloutek, 1 hrnek mléka ( 1/4 litru ),
25 g čerstvých kvasnic, 1 čajová lžička pískového cukru, 1 polévkobá lžíce soli,
2 pol.lžíce másla, hladká mouka na posypání válu, tuk na vymazání plechu,
1 vejce na potřeni

Postup

Z kvasnic, poloviny vlažného mléka, cukru a 1 lžíce mouky připravíme kvásek. K osolené mouce přidáme žloutek, vykynuty kvásek, zbyle mléko a vlahé rozpuštěné máslo.Vypracujeme tužší těsto a zpracováváme je tak dlouho, až se na povrchu tvoři puchýře. Těsto necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na menší bochánky a necháme opět vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále obdélník silný asi 5 mm.Rozdělíme jej na trojúhelníky a ty srolujeme vždy od širší strany ke špičce. Rohliky můžeme ohnout do tvaru podkovy. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme je ještě chvilku vykynout..Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut na 200 st a 20 minut na 150 stupňů.

Housky a rohlíky...

 

150 ml vody

150 ml mléka

    - vodu i mléko lze s výhodou nahradit 300 ml syrovátky, která zbyde po výrobě sýra

1 lžíce olivového oleje

1 lžička soli

50 dkg hladké mouky

1 droždí

 

Postup

Vše smícháme a vypracujeme těsto, které necháme cca 1 hodinu vykynout

 

Po vykynutí z těsta vytvoříme housky nebo rohlíky a dáme na plech. Na plechu necháme ještě 30 minut kynout. Následně potřeme vodou posypeme solí, mákem, sýrem ... a pečeme při 180 st asi 20 minut.