Pečivo ze žitné mouky

100 % Žitný chleba

 

600g Žtiné mouky

600ml Vody

1 polévková lžíce soli

1 polévková lžíce kmínu

kvásek

Postup

 

1 krok - první den v 18:00 :o)))

    100 g aktivovaného žitného kvásku

    100 g žitné mouky

    150 ml vlažné vody ( syrovátky)

    zamícháme a necháme kvasit do druhého dne

2 krok - druhý den v 7:30 :o)))

    450 ml vlažné vody ( syrovátky)

    250 g žitné mouky

    + těsto z předchozího dne

    zamícháme a necháme opět kvasit

3 krok - druhý den v 13:30

    do těsta přimícháme 250 g žitné mouky a přidáme sůl a kmín

   a vypracujeme těsto, které necháme ještě ve formě dalších 5 hodin kvasit ( záleží na teplotě okolí)

 

Po té dáme do trouby

    maximum ( cca 250 st)    - 15 minut

    180 st                                    - 35 minut

    troubu vypneme a necháme ještě 10 minut v troubě

 

Poněkud dlouhá příprava se vyplatí - chléb je vláčný a nadýchaný i další dny .......( pokud zbude)

 

Pšenično žitný chléb

 

250 g pšeničné mouky celozrnné

250 g hladké pšeničné mouky bílé

250 g žitné mouky

500 ml vody

lžíce soli, lžíce kmínu, semínka

kvásek / droždí

 

Postup :

Všechny ingredience ( vyjma semínek) smícháme a vypracujeme těsto. Dáme do forem posypeme semínky  a necháme :

    kynout ( droždí )        1 hodinu

nebo

    kvasit ( kvásek)        nejlépe přes noc

 

Po té dáme do trouby

    maximum ( cca 250 st)    - 15 minut

    180 st                                    - 35 minut

    troubu vypneme a necháme ještě 10 minut v troubě

Dalamánky

50 dkg žitné mouky

8 dkg ( asi dvě menší brambory) vařené jemně nastrouhané

370 ml mléka

1 droždí

2 lžičky soli

špetka cukru

na posypání kmín a sůl

 

vzejitý kvásek se smíchá s ostatními ingrediencemi a nechá se cca 1 hodinu kynout ( pozor těsto moc nenakyne).

Z těsta vytvarujeme cca 14 dalamánků. Na plechu je necháme dalších 30 minut kynout, poté je potřeme vodou a posypeme kmínem a solí.

Pečeme na 180 - 200 st po dobu 20 - 30 minut.